Snoezelkoffer

02 mei 2017

Snoezelen in de Izegemse stadsbibliotheek

Dankzij KVG West-Vlaanderen beschikt de spelotheek van de Izegemse stadsbibliotheek over een snoezelkoffer. Zowel de bibliotheek als de KVG waren immers vragende partij om het voor gezinnen mogelijk te maken om thuis te snoezelen. Door de stedelijke spelotheek te betrekken bij dit opzet wordt de drempel serieus verlaagd. De bibliotheek beschikt immers over ruime openingsuren en is ook op zaterdag geopend. Bovendien is het uitlenen volledig gratis.

“Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen” schetst Geert Vanthournout van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten  . “Met “snuffelen” bedoelt men de  basale zintuiglijke waarneming en beleving van licht, geluid, geur, smaak. Dit is eerder een actief gebeuren. “Doezelen” staat dan weer voor de overgave aan een warm en behaaglijk gevoel van rustig en ontspannen zijn. Dit is eerder passief ondergaan”.

Snoezelkoffer

Met de koffer richt de spelotheek zich voornamelijk op kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of een vertraagde ontwikkeling. Concreet gaat het om een compacte koffer op wieltjes gevuld met divers snoezelmateriaal zoals een ballenset, knisperdeken, geur- en trilkussen, kleurenlamp, klankschalen, een muziekinstrument en een plooitentje. Door de koffer thuis te gebruiken kan het kind tot rust komen en genieten in een vertrouwde omgeving. Zo wordt het snoezelen een fijne ervaring voor zowel ouders als kinderen.

Praktisch

De koffer kan gratis worden ontleend op basis van dezelfde modaliteiten als de overige spelmaterialen in de bibliotheek. Voor vragen of aanvullende informatie kan men terecht bij de verantwoordelijke van de spelotheek Brenda Ostijn via het telefoonnummer 051/337 928 of via brenda.ostijn@izegem.be